Uit de praktijk

Transfer: wat heb je (ze) geleerd?

Op een ZML-school zijn we bezig met een inventarisatie van geschikte leermiddelen voor de implementatie van leerlijnen en een verfijning van het onderwijsaanbod. Ik probeer op tafel te krijgen aan welke eisen lesmateriaal voor deze doelgroep moet voldoen. We bespreken een concreet voorbeeld:

Op de VSO-afdeling leren leerlingen voor het profiel Zorg & Welzijn eenvoudige schoonmaakhandelingen verrichten. Daarvoor zijn praktijkkaarten gewenst, waarin de handelingen stap voor stap worden toegelicht. Deze kaarten zijn er, maar de instructiekaart komt niet overeen met de werkelijkheid op school. Er staan bijvoorbeeld foto’s op van rode emmers, terwijl er op school met groene emmers wordt gewerkt. Voor sommige leerlingen is dat een struikelblok.

Ik heb geen directe ervaring met deze doelgroep en mag dus ‘domme’ vragen stellen. Het voorrecht van de relatieve buitenstaander! Er volgt een discussie met de groepsleiding: in hoeverre kunnen ZML- leerlingen omgaan met veranderende omstandigheden? Hoe bereid je ze voor op een werksituatie die per definitie anders is dan de schoolsituatie? Wordt dat geoefend in de les en in stages? En in welke opleidingsfase mag je zoiets verwachten van leerlingen? En van welke leerlingen wel en van welke niet?

We proberen grip te krijgen op deze en nog veel meer vragen door lesmaterialen te beoordelen, de argumenten voor en tegen te wegen en de onderleggende visie te destilleren. Een uitdagende klus!

Meer weten? Heeft u goede voorbeelden? Tips en suggesties zijn welkom!

Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s