Uit de praktijk

Integrale leerarrangementen VMBO

In het MBO en VMBO worden naast de centrale examens Proeven van Bekwaamheid afgenomen. Docenten zien de meerwaarde ervan: ‘Wat een geweldige leermomenten’. Helaas is de Proeve een eindbeoordeling en dus was er voor leerlingen en docenten nauwelijks ruimte om nog iets met die leerervaringen te doen. En ook het volgende kon gebeuren:

Een poos geleden was ik in gesprek met een dierenarts. Zij verzorgde lessen anatomie en diergezondheid aan MBO-leerlingen paraveterinair (toekomstige assistenten van de dierenarts). Ze vertelde hoe een leerling tijdens een Proeve van bewaamheid twee bloedmonsters had verwisseld en koos voor de struisvogelpolitiek: hopen dat de examinator het niet zou merken. Ik zag de teleurstelling van de docent: een 9 voor de theorietoets is dus geen garantie voor succes tijdens de Proeve. Op mijn vraag of er tijdens de lessen ooit dergelijke dilemma’s zijn besproken of geoefend bleef het lange tijd stil…

Hoe bereid je de leerling voor op de uitvoering van de Proeves? Hoe zorg je ervoor dat het onderwijs hierop aansluit? Hoe sla je nu de brug tussen kennis en vaardigheden en ‘het echte werk’ in een realistische context? In opdracht van het Ontwikkelcentrum en de AOC-Raad ontwikkelde ik samen met een aantal enthousiaste docenten een concept voor integrale leerarrangementen.

Meer weten?

Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s